Περιποίηση του δέρματος

Διατηρώντας ένα υγιές και ενυδατωμένο δέρμα, εκτός από τη βελτίωση της εμφάνισής μας, μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα. Ο τρόπος με τον οποίο φροντίζουμε το εσωτερικό μας αντανακλά και στην εξωτερική μας εμφάνιση. Ακολουθώντας μια υγιή και ισορροπημένη δίαιτα, έχοντας φυσική δραστηριότητα και καταναλώνοντας αρκετό νερό,  είναι μερικοί από τους απλούς τρόπους για την επίτευξή της, ενώ τα καλλυντικά μας βοηθούν να διατηρούμε το δέρμα φροντισμένο και προστατευμένο.

Το δέρμα μας αποτελείται από τρία διαφορετικά στρώματα: το εξωτερικό στρώμα, που ονομάζεται επιδερμίδα,  το δεύτερο στρώμα, που ονομάζεται χόριο και τέλος ο λιπώδης ή υποδόριος ιστός. Κανονικά το 15% της επιδερμίδας είναι νερό. Όταν η υγρασία που περιέχεται στην επιδερμίδα πέφτει κάτω από 10% τότε νιώθουμε το δέρμα τραχύ και ξηρό. Εάν αφήσουμε το δέρμα να στεγνώσει περισσότερο, θα μειωθεί η ευελιξία του και παρουσιάσει ρωγμές.

Από την άλλη πλευρά, οι χώροι μεταξύ των κυττάρων της επιδερμίδας γεμίζουν με ένα μείγμα συστατικών γνωστών ως «φυσικός παράγοντας ενυδάτωσης». Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς ρυθμίζει την απώλεια νερού από το ανώτερο στρώμα και αποτρέπει την εξάτμιση της υγρασίας από τα βαθύτερα στρώματα. Μερικές φορές, όταν χρησιμοποιούμε πολύ ισχυρά σαπούνια ή εκτιθέμεθα σε διαλύτες, αυτός ο παράγων ενυδάτωσης χάνεται και μαζί του χάνεται η ικανότητα του δέρματος να διατηρεί την υγρασία, με αποτέλεσμα να ξηραίνεται και να παθαίνει ρωγμές.

Επιπλέον, τα κύτταρα του δέρματος ανανεώνονται συνεχώς. Τα μόρια που είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων είναι φυσικά ένζυμα που πρέπει να ενυδατωθούν για να λειτουργήσουν σωστά.

Η κύρια λειτουργία του δέρματος είναι να λειτουργεί ως ασπίδα έναντι εξωτερικών παραγόντων. Για το λόγο αυτό, οι εταιρείες καλλυντικών πρέπει να εργαστούν με μεγάλη επιμέλεια και να αναπτύξουν νέες φόρμουλες που μπορούν να απορροφώνται κανονικά από το δέρμα και έτσι να πετυχαίνουν τα επιδιωκόμενα οφέλη.

Τα ενυδατικά toners, κρέμες και λοσιόν είναι γαλακτώματα νερού σε λάδι που περιέχουν υγροσκοπικές ουσίες που βοηθούν το δέρμα να διατηρήσει το νερό του. Προσελκύουν σωματίδια νερού, εμποδίζοντας το δέρμα να στεγνώσει. Στην περίπτωση του ξηρού δέρματος, τα κύτταρα του δέρματος ανανεώνονται πολύ γρήγορα. Η εφαρμογή ενυδατικών προϊόντων αυξάνει την περιεκτικότητα σε νερό και ομαλοποιεί την κερατινοποίηση , πράγμα που λύνει το πρόβλημα του ξηρού δέρματος.

Οι ενυδατικές κρέμες έχουν δείκτη διάθλασης παρόμοιο με αυτόν του δέρματος και συνεπώς μεταφέρουν το φως αντί να το ανακλούν. Όσο πιο ενυδατωμένο είναι το δέρμα, τόσο πιο ημιδιαφανές γίνεται το εξωτερικό στρώμα επιτρέποντας στο φώς να προσεγγίζει τα βαθύτερα στρώματά του, βελτιώνοντας τον τόνο του.

Δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, αλλά μπορούμε να απαλύνουμε τις επιπτώσεις της γήρανσης . Καθώς μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για τη διαδικασία της κυτταρικής φθοράς, βελτιώνεται συνεχώς η σύνθεση που εφαρμόζεται σε προϊόντα που αποσκοπούν στη μείωση των συνεπειών της.

Εως σήμερα, τα προιόντα ενυδάτωσης και οι βάσεις μακιγιάζ περιέχουν συχνά αντιηλιακή προστασία, η οποία βοηθά στην προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες και, ως εκ τούτου, αποτρέπει επίσης τη γήρανση του δέρματος. Επιπλέον, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στον τομέα των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών, που αποτελούν βασικές πτυχές της καταπολέμησης των επιπτώσεων που φέρνουν τα σημάδια της ηλικίας.

Ένα ουσιαστικό μέρος της καθημερινής μας υγιεινής είναι το ντους. Με αυτόν τον τρόπο μένουμε καθαροί και με καλή εμφάνιση (ενώ παράλληλα έχουμε προστασία από τις λοιμώξεις και τις ασθένειες ). Σήμερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων για τον καθαρισμό του δέρματος.

Τα βασικά συστατικά ενός σαπουνιού ή ένός υγρού ντουσόλουτρου είναι οι επιφανειοδραστικές και απορρυπαντικές ουσίες που επιτρέπουν στο νερό να διαβρέξει την επιφάνεια του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα τα σωματίδια των ρύπων περικυκλώνονται και αφαιρούνται με το τρίψιμο.

Αυτή η δράση της «σύλληψης» των στερεών σωματιδίων και των αιωρούμενων ελαίων , ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν μέσω της τριβής, καλείται «δράση γαλακτωματοποίησης του σαπουνιού». Η ανακίνηση του υδατικού διαλύματος, για παράδειγμα, με το ρίψιμο των χεριών κατά τη διάρκεια του πλυσίματος, βοηθά στη διαδικασία απομάκρυνσης των ρύπων.

Για να αυξήσετε τα οφέλη του σαπουνιού, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα συστατικά όπως είναι τα αρώματα, ενυδατικούς και αντιβακτηριακούς ή αντιμικροβιακούς παράγοντες.

Ναι. Η ασφάλεια αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της βιομηχανίας καλλυντικών. Όλα τα καλλυντικά προϊόντα υπόκεινται σε αυστηρές αξιολογήσεις ασφάλειας πριν ξεκινήσουν να πωλούνται στην αγορά. Το φυσικό pH του δέρματος (η ισορροπία μεταξύ οξέων και αλκαλίων) είναι 5.5. Το παραδοσιακό σαπούνι είναι εξαιρετικά αλκαλικό (pH 8-10) και η υπερβολική χρήση του μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ξηρότητα, διότι αφαιρεί το στρώμα των προστατευτικών ελαίων από το δέρμα. Αυτή η επίδραση μπορεί να αποφευχθεί με ενυδάτωση του δέρματος μετά τη χρήση του σαπουνιού.

Οι υπεύθυνες Αρχές σε θέματα Υγείας συνηγορούν σχετικά με τη σημαντικότητα της προσωπικής υγιεινής ως ένα θεμελιώδες μέτρο για την πρόληψη της εξάπλωσης των μολυσματικών ασθενειών και, πάνω απ ‘όλα, τονίζουν την ανάγκη καλών αναπνευστικών συνηθειών (και τη χρήση χαρτομαντηλων) και υγιεινής των χεριών.

Μερικές φορές το νερό και το σαπούνι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, οπότε το Διεθνές Φόρουμ Επιστημόνων συνιστά τη χρήση γέλης και υγρών με βάση το οινόπνευμα. Τέτοια προιόντα μπορείτε να βρείτε στα ράφια όπου βρίσκονται τα παραδοσιακά σαπούνια, όπως στην περιοχή των προϊόντων για μωρά ή των καθαριστικών προιόντων στα φαρμακευτικά είδη των καταστημάτων.

Οταν χρησιμοποιούμε αυτομαυριστικά προιόντα τα οποία δεν χρησιμοποιούν φίλτρα UV, είναι πολύ σημαντικό να βάζουμε αντηλιακό προιόν πριν την έκθεση στον ήλιο ( εάν τα προιόντα περιέχουν φίλτρο υπεριώδους ακτινοβολίας UV, αυτό φαίνεται με τον βαθμό προστασίας (αριθμός SPF) και το λογότυπο UVA), δεδομένου ότι τα προιόντα για μαύρισμα δεν προστατεύουν το δέρμα από τον ήλιο.

Τα περισσότερα από τα προιόντα αυτά , γνωστά ως «παράγοντες μαυρίσματος χωρίς ήλιο» περιέχουν ένα δραστικό συστατικό που ονομάζεται διυδροξυακετόνη (DHA). Αυτό αντιδρά χημικά με τα αμινοξέα του δέρματος προκαλώντας μια αντίδραση παρόμοια με εκείνη του φυσικού μαυρίσματος. Ο χρωματισμός που επιτυγχάνεται δεν είναι μόνιμος και δεν απαιτεί έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Άλλα προιόντα αυτομαυρίσματος περιέχουν erythrulose ως ενεργό συστατικό. Η ουσία αυτή λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως η διυδροξυακετόνη, αλλά το μαύρισμα εμφανίζεται πιο αργά. Ορισμένα προϊόντα συνδυάζουν και τα δύο δραστικά συστατικά για να αυξήσουν τη διάρκεια του αποτελέσματος, η οποία μπορεί να διατηρηθεί έως και 10 ημέρες ανάλογα με το άτομο και το προϊόν.

Το μαύρισμα χωρίς ήλιο είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση για να αποκτήσετε ένα ελκυστικό μαύρισμα χωρίς έκθεση του δέρματος σε υπεριώδη ακτινοβολία, την καταστροφική ακτινοβολία που προκαλεί καρκίνο του δέρματος.

Τα περισσότερα προιόντα αυτομαυρίσματος περιέχουν ενυδατικά συστατικά που κρατούν το δέρμα υγιές και εύκαμπτο, έτσι ώστε να μην προκαλούν εγκαύματα ή γήρανση του δέρματος. Ωστόσο, δεν περιέχουν όλα φίλτρα για τις υπεριώδεις ακτίνες UV, με αποτέλεσμα να μηνπροστατεύουν από τον ήλιο. Αν το προιον αυτομαυρίσματος παρέχει αντηλιακή προστασία, στην ετικέτα εμφανίζεται ένας αριθμός που αντιστοιχεί στον παράγοντα προστασίας από τον ήλιο (βαθμός προστασίας SPF) καθώς και το σύμβολο της προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ναι, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα προιόντα αυτά επηρεάζουν το μητρικό γάλα.

Η κύρια καινοτομία είναι οι ενυδατικές κρέμες που έχουν δράση μαυρίσματος λόγω ύπαρξης συστατικών αυτομαυρίσματος. Εν τούτοις επειδή τα συστατικά αυτά διαλύονται και αραιώνονται στην ενυδατική κρέμα, το προϊόν πρέπει να εφαρμόζεται συχνά για να επιτευχθεί το επιθυμητό μαύρισμα. Μια άλλη πρόσφατη καινοτομία είναι οι αντιηλιακές κρέμες με ισχυρισμό αυτομαυρίσματος , οι οποίες προστατεύουν το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία βοηθώντας ταυτόχρονα να αλλάξει ο χρωματισμός του.