Η επισήμανση των προιόντων

Η ετικέτα ενός προϊόντος είναι ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να γνωρίζουν τι περιέχεται στα αρώματα και τα καλλυντικά μας. Με μια απλή κίνηση όπως η ανάγνωση της ετικέτας μπορούμε να πάρουμε πολλές πληροφορίες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα συστατικά πρέπει να παρατίθενται κατά σειρά από την υψηλότερη προς τη χαμηλότερη συγκέντρωση. Όλα τα συστατικά είναι ασφαλή και καλύπτονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, έτσι ώστε η γνώση της σύνθεσης των διαφόρων προϊόντων να μας εγγυάται το υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης. Μην ξεχνάτε να διαβάζετε πάντοτε την ετικέτα για να ξέρετε τι είναι πίσω από αυτό που καταναλώνουμε.

Διαβάσατε την ετικέτα;

Τα καλλυντικά υπόκεινται σε  ευρωπαϊκούς κανονισμούς  που απαιτούν οι απαραίτητες πληροφορίες να τυπώνονται στην ετικέτα και στη συσκευασία, ώστε ο καταναλωτής να ενημερώνεται επαρκώς για τα συστατικά των προιόντων. Αυτές οι πληροφορίες είναι επτά . Το όνομα και η διεύθυνση της εταιρείας , ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ποιος είναι υπεύθυνος για την κυκλοφορία του προϊόντος στην αγορά. Εκτός από το όνομα του προϊόντος, πρέπει να δηλώνεται η λειτουργία , για παράδειγμα «λοσιόν σώματος» και οι προφυλάξεις κατά τη χρήση , δηλαδή όλες οι πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ασφαλούς χρήσης του προιόντος. Η ένδειξη του περιεχόμενου και ο κατάλογος των συστατικών εγγυώνται την απαραίτητη διαφάνεια ως προς το περιεχόμενο του προιόντος. Η ημερομηνία λήξης ή η διάρκεια μετά το άνοιγμα  είναι μία σημαντική πληροφορία. Ο αριθμός παρτίδας επιτρέπει την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος που εγγυάται την απόσυρσή του στην περίπτωση κάποιου συμβάντος.

Τα περισσότερα από τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά και την αρωματοποιία είναι τα ίδια σε όλη την Ευρώπη. Έτσι, ο καταναλωτής μπορεί να τα εντοπίσει ανεξάρτητα από το πού τα αγοράζει και τη γλώσσα στην οποία είναι γραμμένες οι ετικέτες.

Καθαρό περιεχόμενο

Αυτό δεν είναι ένα συγκεκριμένο σύμβολο για τα καλλυντικά, και δεν είναι υποχρεωτικό αν και τα περισσότερα προϊόντα το περιλαμβάνουν . Το εικονίδιο “e” εμφανίζεται αν το προϊόν συσκευάστηκε σύμφωνα με ένα από τα υπάρχοντα συστήματα στατιστικού ελέγχου, το “σύστημα μέσης πλήρωσης”, το οποίο ορίζεται στη νομοθεσία.

Ανεξάρτητα από αυτό το σύμβολο, η καθαρή περιεκτικότητα αντιστοιχεί στην ποσότητα του προϊόντος που υπάρχει κατά την παρασκευή του και αναφέρεται σε αριθμό σε γραμμάρια (g) ή σε χιλιοστόλιτρα (ml) ανάλογα με το εάν είναι στερεό ή υγρό. Αν και είναι γενικά υποχρεωτικό, μπορεί να παραλειφθεί όταν το περιεχόμενο δεν φτάσει τα 5 ή 5 ml. σε δοχεία μιας χρήσης ή σε δωρεάν δείγματα.

Εάν τα προϊόντα πωλούνται ως μέρος μιας συλλογής, ο αριθμός των ειδών πρέπει επίσης να αναγράφεται στη συσκευασία. Για παράδειγμα, 10 φύσιγγες.

Συστατικά

Πρέπει να συμπεριληφθούν όλα τα συστατικά που χρησιμοποιούνται. Υπάρχει ένα σύστημα επιστημονικής ονοματολογίας που ονομάζεται Διεθνής Ονοματολογία για τα Καλλυντικά Συστατικά ή INCI , σύμφωνα με το οποίο τα ίδια ονόματα χρησιμοποιούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.

Οι απαιτήσεις του καταλόγου συστατικών είναι:

  • Πρέπει να υπα΄ρχει ο τίτλος ‘Συστατικά’
  • Τα συστατικά αναγράφονται κατά φθίνουσα σειρά βάρους από τη μεγαλύτερη έως τη χαμηλότερη συγκέντρωση.
  • Ακολουθείται το σύστημα  INCIγια την ονομασία των συστατικών.
  • Επισημαίνονται ως «parfum» τα μίγματα αρωμάτων, εκτός από ορισμένα αρωματικά συστατικά που ονομάζονται επίσης με το όνομα INCI.
  • Προσδιορίζεται το «άρωμα» στις «γεύσεις», όπως για παράδειγμα αυτές που υπάρχουν στην οδοντόκρεμα.
  • Χρησιμοποιείται ο Δείκτης Χρώματος ή ο Αριθμός CI για τις χρωστικές , ένα διεθνές σύστημα αρίθμησης.

Στα κραγιόν, τις σκιές και το μακιγιάζ , τα χρώματα εμφανίζονται μαζί στο τέλος της λίστας και και ακολουθούνται από το σύμβολο «+/-», που σημαίνει «μπορεί να περιέχει».

Καταναλώστε κατά προτίμηση πριν …

Κάθε καλλυντικό προϊόν με διάρκεια ζωής μικρότερη των 30 μηνών πρέπει να αναγράφει στη συσκευασία του μια «ημερομηνία προτινόμενης χρήσης». Μπορεί να εμφανιστεί δίπλα σε μια κλεψύδρα ακολουθούμενη από τη συγκεκριμένη ημερομηνία ή από τη φράση “κατά προτίμηση χρήση πριν” που ακολουθείται από την ημερομηνία.

Για τα προϊόντα με διάρκεια ζωής άνω των 30 μηνών, αναφέρεται η «περίοδος χρήσης μετά το άνοιγμα», δηλαδή ο αριθμός μηνών κατά τον οποίο το προϊόν παραμένει σε καλή κατάσταση μετά το αρχικό άνοιγμα του περιέκτη.

Ένα ανοιχτό βάζο με τον αριθμό μηνών μέσα ή κοντά είναι το σύμβολο που χρησιμοποιείται για να αντιπροσωπεύει αυτή την ημερομηνία. Για παράδειγμα, 24 μήνες.

Ορισμένα προϊόντα δεν είναι υποχρεωμένα να φέρουν αυτές τις ημερομηνίες επειδή δεν αλλοιώνονται. Τα αεροζόλ, τα οποία σφραγίζονται πολύ αποτελεσματικά, προϊόντα χωρίς κίνδυνο μόλυνσης ή συσκευασίες ή περιέκτες μιας χρήσης, για παράδειγμα.

Ανακύκλωση

Στην Ευρώπη, όλες οι εταιρείες υποχρεούνται νομικά να ανακυκλώνουν και να ανακτούν τη συσκευασία των προϊόντων τους. Στην Ελλάδα η ΕΕΑΑ και η Ανταποδοτική Ανακύκλωση είναι μη κερδοσκοπικοί Οργανισμοί που έχουν δημιουργηθεί για να δώσουν τη δυνατότητα μιας δεύτερης ζωής στη συσκευασία. Το σύμβολο του ‘green dot’’ (“πράσινη κουκκίδα”) είναι αυτό που χρησιμοποιείται κυρίως και δείχνει ότι ο κατασκευαστής συμμορφώνεται με τον νόμο περί συσκευασίας.

Πρόσθετες πληροφορίες

Θα βρείτε το σύμβολο του “χεριού πάνω από το βιβλίο” όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος στη συσκευασία για να συμπεριλάβετε τις προειδοποιήσεις, τον κατάλογο των συστατικών ή τις οδηγίες για τη σωστή χρήση του προϊόντος. Το σύμβολο αυτό σας ενημερώνει ότι ο κατασκευαστής έχει συμπεριλάβει αυτές τις πληροφορίες μέσα στη συσκευασία ή στο σημείο πώλησης όπου είναι διαθέσιμο στον καταναλωτή. Για παράδειγμα, σε ξεχωριστό φυλλάδιο.